Niesamowite właściwości czosnku

Czosnek od wieków jest znany jako naturalny antybiotyk – to roślina, która posiada cenne właściwości lecznicze. W niewielkim ząbku kryje się bowiem cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel).

Niesamowite właściwości czosnku:

  • pomaga zwalczyć infekcje (szczególnie infekcje wirusowe układu oddechowego, ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, zmniejsza duszności),
  • chroni przed zawałem i udarem (powodując rozkurczanie naczyń krwionośnych)
  • hamuje rozwój zmian miażdżycowych (regularne jedzenie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu cholesterolu na ścianach naczyń)
  • wspomaga trawienie (przyspiesza i poprawia wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i tym samym zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć),
  • niszczy pasożyty jelit (owsiki, glista, tasiemiec),
  • obniża ciśnienie krwi (regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10 proc. i w ten sposób może zapobiec zawałowi serca),
  • hamuje rozwój bakterii ( hamują one rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii – gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców),
  • działa antynowotworowo ( regularne spożywanie czosnku lub zażywanie jego ekstraktów może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, raka okrężnicy i raka jelita grubego.)
  • odmładza (zwalcza wolne rodniki, co opóźnia procesy starzenia się organizmu, w tym skóry korzystnie działając na naczynka krwionośne poprawiając krążenie krwi, co zapobiega powstawaniu żylaków i pojawianiu się pajączków na skórze),
  • działa odchudzająco (ułatwia redukcję tłuszczu zapasowego),
  • zmniejsza przekrwienie i pomaga zbić gorączkę

 

Pamiętajmy jednak, że:

czosnek ma najlepsze działanie, gdy rozgnieciemy go 10 min przed zjedzeniem – wydziela się wtedy enzym allinaza, który powoduje powstanie związków o działaniu antybiotykowym. Niestety długie gotowanie zniszczy ten drogocenny enzym, ale nadal pozostaną właściwości przeciwgrzybicze czosnku

czosnek zawiera substancje podrażniające przewód pokarmowy, dlatego nie należy jeść więcej niż 2-3 ząbków dziennie,

na rynku dostępne są preparaty z wyciągiem z czosnku pozbawione drażniących substancji

Opublikowane przez:

Natalia Winnik

Diagnosta
Specjalista profilaktyki zdrowia i żywienia